Anasayfa » KARLOV SUİKASTI VE TÜRKİYE’NİN SAVRULMASI

KARLOV SUİKASTI VE TÜRKİYE’NİN SAVRULMASI

Yazar: yonetici
0 Yorum 313 Görüntüleyen

KARLOV SUİKASTI VE TÜRKİYE’NİN SAVRULMASI

 

Rus büyükelçinin Ankara’da öldürülmesi dünyada şok etkisi yapmış, bu haber dış basında geniş yer almıştı. İngiliz The Guardian gazetesi, “suikastın Ankara ve Moskova’yı daha da yakınlaştıracağını” yazmıştı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’un, katıldığı bir sergi salonunda suikasta uğrayarak hayatını kaybetmesi kafaları karıştırmıştı. Olayın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin “Türk-Rus ilişkilerine zarar verilmek isteniyor” kanaatini paylaşmışlardı. Olayla ilgili yorumda bulunan İngiliz gazetesi The Guardian’ın editörü Julian Borger, buna karşın Türk ve Rus liderlerin ilişkilere gelebilecek zararı önlemek için hızla harekete geçtiğini vurgulamıştı. Rusya Büyükelçisi Karlov’un öldürülmesine dair Moskova’dan sağduyulu açıklamalar gelmeye başlamıştı. Putin oynanan oyunun farkına varmış ve Büyükelçi Andrey Karlov’un alçakça öldürüldüğünü hatırlatmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov ve Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ile bir araya gelen Putin, “Türkiye’den trajik haber geldi. Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadyeviç Karlov alçakça öldürüldü ifadelerini kullanmıştı. Putin açıklamasının devamında kullandığı kelimelerle ise oynanan oyunun farkında olduğunu yansıtmaktaydı. Büyükelçi Karlov’un öldürülmesine karşılık Rusya’nın teröre karşı mücadeleyi güçlendireceğini ifade eden Putin; “Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi’nin öldürülmesi, Türkiye’yle iyi ilişkileri ve Suriye’deki çözümü bozma yönünde yapılan bir provokasyon” diyerek olumlu ve sorumlu bir yaklaşım ortaya koymuşlardı.

Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan da, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesi üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapmış, bu görüşmeye ilişkin bilgi veren Erdoğan, “Putin’le bunun provokasyon olduğu konusunda hemfikiriz” tespitinde bulunmuşlardı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a suikast düzenleyen saldırganın Mevlüt Mert Altıntaş isimli çevik kuvvet polisi olduğu resmen kesinlik kazanmıştı. Uluslararası haber ajansı Reuters Rusya büyükelçisi suikastçısının polis olduğunu duyurmuş ve bu bilgi en üst düzeyden doğrulanmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırıyı yapan suikastçının kimliğini bizzat açıklamıştı.

Mevlüt Mert Altıntaş kim olmaktaydı?

Rus büyükelçisini öldüren saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş isminde bir polis çıkmıştı. 24 Haziran 1994 Aydın Söke doğumlu olan Mevlüt Mert Altıntaş Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlıydı. Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu olan Mevlüt Mert Altıntaş, İzmir’de polis yüksekokulu mezunlarındandı. Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde görev yapan Mevlüt Mert Altıntaş 2.5 yıldır bu görevde bulunmaktaydı. Mevlüt Mert Altıntaş’ın FETÖ’cü olduğu iddiaları vardı. Bakan Soylu basın toplantısında bu konuya değinmekten sakınmıştı. Suikastın hedefi hakkında konuşan Soylu, “Bu suikast, bu saldırı, bu terör eylemi Türkiye-Rusya ilişkilerine gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir. Büyük bir provokasyondur” açıklaması yapmıştı.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi