Anasayfa » 2023 BERAAT’ININ..

2023 BERAAT’ININ..

Yazar: yonetici
0 Yorum 497 Görüntüleyen

Türkçemizde de kullanılan, “Beraat” kelimesi: Bağışlanma, atılan suçlardan aklanma ve mahkeme kararıyla temize çıkma anlamlarını taşır.

Kur’an-ı Kerim’de Tevbe Suresi’nin ilk ayetinde ise “Beraat” şu manada kullanılmıştır:

“Çeşitli mazeret ve mecburiyetlerle müşrikler ve zalim güçlerle yapılan anlaşmaların artık feshedildiğini bildiren bir ültimatom” anlamındadır. Bu ayetle Beraat; “Dayatılan sorumluluklardan kurtulma ihtarı” olarak da yorumlanır.

Hacc-ı Ekber; Efendimizin ve mü’minlerin ilk Hacc ziyareti olmaktadır. İnşaallah ahir zamanda büyük devrim ve değişim sonrası ilk Hacc da, Hacc-ı Ekber sayılacaktır.

Tevbe (Beraat) Suresi ilk üç ayetinin meali: Bize Beraatın; zalim kâfirlere ve hain işbirlikçilere verilen İlahi ihtar ve ültimatom anlamını hatırlatmaktadır:

“(Bu ültimatom) Müşriklerden kendileriyle antlaşma imzaladıklarınıza, Allah’tan ve Resulü’nden kesin bir uyarıdır.

Bundan böyle yeryüzünde (size tanınmış bir süre olarak) dört ay (daha) dolaşın. Ve bilin ki Allah’ı aciz bırakacak değilsiniz. Gerçekten Allah, inkâr edenleri hor ve aşağılık hale getirecektir.

(Hacc-ı Ekber) En büyük Hacc gününde (ve Kurban Bayramı sürecinde bu gerçek) Allah ve Resulü’nden (bütün) insanlara ilan edilip duyurulacaktır ki: Allah ve Resulü kesinlikle müşriklerden ve (bâtıl sistemlerinden) uzaktır ve (zulüm düzenleri yıkılacaktır). Eğer tevbe ederseniz (ve İslam’a dönerseniz) bu sizin için daha hayırlıdır; yok eğer yüz çevirirseniz, bilin ki Allah’ı elbette aciz bırakacak değilsiniz. İnkâr edenleri acı bir azapla müjdele.” (Tevbe Suresi: 1-2-3)

Bu ayetlerin bir ay kadar önce, ülkemizin ve ümmetin nereye gittiğini üzülerek merak ettiğimiz bir tefa’ül sonucu manevi bir müjde ve mesaj olarak karşımıza çıkması da oldukça manidardır!

Bir İbni Mace hadisinde ise şöyle buyrulmaktadır: “Beraat Gecesi, Cenab-ı Hak kullarına şöyle seslenir: Tevbe edip afv isteyen yok mu, onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu, nimetlerimi göndereyim. Dertli olan yok mu, sağlık ve afiyet lütfedeyim. Ne isteyen varsa istesin ki, istediğini vereyim!”

 

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ..

 

 

 

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi