Anasayfa » 3. Dünya Savaşı Hazırlığında: RUS GAZI, HAÇLI GARAZI VE AKP’NİN MARAZI

3. Dünya Savaşı Hazırlığında: RUS GAZI, HAÇLI GARAZI VE AKP’NİN MARAZI

Yazar: yonetici
0 Yorum 253 Görüntüleyen

3. Dünya Savaşı Hazırlığında: RUS GAZI, HAÇLI GARAZI VE AKP’NİN MARAZI

ABD; Suriye’de PKK desteği ile, Yunanistan Dedeağaç’ta ise kurduğu büyük kapasiteli askeri üs üzerinden Türkiye’yi kuşatmasına, şimdi Güney Kıbrıs Rum kesimini de eklemişti. Girit Adası’nda büyük askeri yığınakları zaten bilinmekteydi. İngiltere ve Fransa’dan sonra, ABD’nin de Güney Kıbrıs’ta yeni üsler kurması Türkiye’yi iyice çevreleme projesiydi. Aklı durgun, stratejik öngörüden yoksun danışmanlara, belki de kiralık ajanlara aldanıp Şanghay Beşlisi’ne yaslanmakla hava atan Sn. Erdoğan, aslında Siyonist ve emperyalist odakların kirli planlarına alet olmaktaydı. Çünkü bu Haçlı – Siyonist Plan’a göre: Rusya’ya ve Asya’ya yaklaşıyor bahanesiyle, Türkiye NATO’dan çıkarılmaya ve Yunanistan’a sataşıyor denilerek topyekûn bir saldırıya maruz bırakılacağı kuşkuları giderek artmaktaydı! Ve zaten, Lozan Antlaşması’na göre her türlü askeri varlıktan ve silah yığınağından arındırılması gereken Ege’deki 12 takımdan Midilli ve Sisam Adalarına, Yunanistan tarafından ve Amerikan çıkarma gemileriyle çok miktarda zırhlı araçlar ve saldırı silahları taşındığı TSK’ya ait, bölgede keşif uçuşu yapan İHA’larca saptanmış ve yayınlanmıştı.

Bu Şeytani hesapları bozabilecek tek alternatif; D-8’lere sahip çıkılması ve Erbakan Hoca’nın İslam Birliği projelerinin diriltilmeye çalışılması iken, maalesef aynı Siyonist timsahın diğer çenesi ve cephesi olan Rusya ve Çin ittifakına yanaşmakla, aslında barbar Batı’nın sinsi emellerine hizmet sunulduğunun farkına bile hâlâ varılamamıştı.

Ukrayna Saldırısı ve Sonrası…

Rusya şimdiye kadar 400 milyar dolar zarara uğramıştır. Ayrıca on binlerce askerini ve silah sistemlerini kaybetmiş durumdadır. Üstelik Ukrayna, son zamanlarda bazı bölgeleri Ruslardan geri almaya başlamıştır ve Rus birlikleri geri çekilmek zorunda kalmıştır… Rusya, bu büyük zararlara ve kayıplara daha ne kadar dayanacaktır? sorusu yanında, Ukrayna’yı destekleyen Amerika ve özellikle Avrupa, Rusya’nın doğalgaz kısıntısına ve Ukrayna’ya kaynak aktarımına, nereye kadar katlanacaktır? sorusu da hâlâ yanıtsızdır. Rusya “En fazla bir hafta sürer” diyerek saldırdığı Ukrayna’da sekiz aydır bir batağa saplanmış ve şaşkınlığa uğramıştı.

Avrupa’da Doğalgaz Fiyatları ve Sıkıntılı Kış Senaryoları

Rusya; Kuzey Akım 1’in vanasını kapatınca, Avrupa yaklaşan kış için telaşlanmaya başlamıştı. Hatta mecburen yeniden kömür santrallerine, nükleer santrallere ve kaya gazı işletmelerine dönüşlerine gerekçeler uydurulmaktaydı. Tüm Avrupa ülkelerinde ısıtma ve aydınlatma konusunda kısıtlama kararları alınmıştı. Avrupa’da hane başına geçen yıl 300 avro olan gaz ve elektrik faturaları şimdiden 600 avroya fırlamıştı. Üstelik daha da artacağı, 4-5 katına ulaşacağı konuşulmaktaydı. Uzmanlar, Avrupa’nın toplam 148 milyar avro olan gaz harcamasının 825 milyara çıkacağını tahmin ediyorlardı.

Avrupa’nın kullandığı doğalgazda Rusya’nın payı ne kadardı?

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından Avrupa ülkelerinin Rusya’dan ne kadar doğalgaz ithal ettiği gündeme taşınmıştı. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Avrupa’nın 2021 yılında Rusya’dan ithal ettiği 155 milyar metreküp gaz, toplam gaz ithalatının yüzde 45’ini ve toplam gaz tüketiminin yüzde 40’ını oluşturmaktaydı. Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Avrupa’da enerji arz güvenliğine yönelik endişeler artarken, doğalgaz fiyatları da megavatsaat başına 199 euroyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Fiyatlar son bir yılda yaklaşık 10 kat artmıştı.

Hangi Avrupa ülkesi Rusya’dan ne kadar gaz almaktaydı?

Finlandiya, Estonya, Makedonya ve Bulgaristan doğalgaz ithalatının tamamını Rusya’dan yaparken, Letonya doğalgaz ithalatının yüzde 97’sini, Sırbistan yüzde 88’ini, Slovakya yüzde 86’sını, Polonya yüzde 81’ini, Avusturya yüzde 80’ini, Slovenya yüzde 79’unu ve Macaristan yüzde 78’ini bu ülkeden satın almaktaydı. Rusya’nın, Litvanya’nın doğalgaz ithalatındaki payı yüzde 69, Almanya’nın dış alımındaki payı yüzde 54 kadardı. Bu oranlar, Çek Cumhuriyeti için yüzde 53, İsviçre için yüzde 44, Danimarka için yüzde 35, İtalya için yüzde 33, Hırvatistan ve Romanya için de yüzde 28 oranındaydı.

Yunanistan gaz ithalatının yüzde 19’unu, Fransa yüzde 8’ini, Hollanda yüzde 5’ini ve Belçika yüzde 3’ünü Rusya’dan karşılamaktaydı. Ukrayna’nın gaz ithalatının yüzde 43’ü de Rusya’dan sağlanmaktaydı. Rusya’dan gaz ithalatı düşük olan ülkelerde, Norveç, Kuzey Afrika ve spot piyasalardan yapılan sıvılaştırılmış doğalgaz tedariki Moskova’ya bağımlılığın düşük olmasında rol oynamaktaydı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ile beraber Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğini sağlayabilmek için kıtada talebin zirve yaptığı kış dönemine kadar depoları doldurmak, AB’nin en kritik önceliklerinden biri halini almıştı. Bruegel’in hesaplamasına göre, Avrupa’nın kışa girerken doğalgaz depolarını doldurmasının maliyeti en az 70 milyar euro olacaktı. Uluslararası Finans Enstitüsüne göre, Avrupa’nın doğalgaz depolarının kapasitesi yeterli durumdaydı ama boru hatları doğudan batıya gaz akışı sağlayacak şekilde inşa edildiği için ters gaz akışı sağlanamamasından dolayı teknik kısıtlar yaşanacaktı.

 

 

 

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ..

 

 

 

 

 

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi