Anasayfa O Hep Haklı Çıktı Çoğu Gitti Azı Kaldı SURİYE ÜZERİNDEN TARİHİ KAPIŞMA KAÇINILMAZDI

SURİYE ÜZERİNDEN TARİHİ KAPIŞMA KAÇINILMAZDI

Yazar: yonetici
0 Yorum 265 Görüntüleyen

SURİYE ÜZERİNDEN TARİHİ KAPIŞMA KAÇINILMAZDI

 

Suriye’yi paylaşılacak bir “pasta” olarak gören Rusya ve Batı bloğu çıkar kavgasını kızıştırmaktaydı. Haçlı Siyonistler Suriye üzerinden savaşıyorlardı!

Suriye’yi, Irak’takine benzer bir şekilde “kimyasal saldırı” bahanesiyle işgal edecek olan ABD ve Rusya bloğu arasındaki çekişme BM’ye de yansıdı. BMGK’da ayrı ayrı tasarılar sunan ABD ve Rusya’nın girişimleri sonuçsuz kaldı. Dünyayı ateşe vermeye kararlı olan çılgın Trump açık açık saldıracağını duyurmakta, Rusya’ya meydan okumaktaydı. BM Güvenlik Konseyi, ABD ve Rusya’nın Duma’da kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaların soruşturulması için hazırladığı karar tasarılarını görüşmek üzere toplanmıştı. Önce Rusya, ABD’nin tasarısını veto etmiş, ardından da Rusya’nın kendi sunduğu tasarıları BM Güvenlik Konseyi’nde yeterli destek bulamamıştı. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD’nin Suriye’ye karşı yönelttiği tehditlerin herkesi ciddi şekilde endişelendirmesi gerektiğini belirterek, “Size bir kez daha şu anda Suriye’ye yönelik geliştirdiğiniz planlardan kaçınmanız çağrısını tekrarlıyorum.” uyarısı yapmıştı.

Trump’tan Putin’e: “Hazır ol, füzeler geliyor!” şantajı ve sonrası

ABD Başkanı Trump, “Rusya, Suriye’ye yönelik bütün füzeleri düşüreceğini açıkladı. Öyle ise hazır ol Rusya, çünkü o akıllı füzeler geliyor!” ifadelerini kullanmış ve “Rusya ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar kötü ve bu Soğuk Savaş’ı da içeriyor. Bunun hiçbir nedeni yok. Rusya kendi ekonomisine yardım etmemize ihtiyaç duyuyor. Silah yarışını durduralım mı?” diye sormuştu.

Donald Trump’ın Rusya’yı uyaran ve Suriye’ye füze gönderileceğini vurgulayan twit’iyle Türk Lirası uzun süredir devam eden düşüşünü hızlandırmıştı. Ardından sosyal medyada “Üçüncü dünya savaşı başlıyor” lafı dolanmaya başlamıştı. Evet, bu zıtlaşmanın 1914’e giden sürece çok benzediği açıktı. Ancak ilk aşamada ‘Suriye’de topyekûn bir savaş yerine, kısıtlı süreli bir askeri restleşme ihtimali vardı. ABD kulislerinde, biraz da içerideki FBI soruşturmasını unutturmak amacıyla Rusya’ya sert görünmek isteyen Trump’ın, geçen yıl olduğu gibi Suriye’de rejime ait askeri hedeflere ‘Tomahawk’ füzeleri yollayarak bir güç gösterisine gideceği konuşulmaktaydı. Yani Trump’ın yapacağı, ABD kamuoyu ve dış dünya için bir hafta sürecek göstermelik bir ‘şov’ olacaktır. Burada asıl mesele, Rusya’nın buna nasıl bir tepkide bulunacağıydı. Bize kalırsa Türkiye, ne Trump’ın Suriye’deki ‘rejim değişikliği’ sevdasına kapılmalı, ne de tamamen Rusya kampında yer almalıydı. Türkiye, bu iki güç arasındaki mücadelede taraf olmamalıydı. Dışarıda durmalı ve hakem rolünde kalmalıydı. Rusya’ya fazla yakınlaşmak, Türkiye’nin bu kaosta kaybolması anlamını taşırdı. Çok ağır bir ekonomik bedel ödemek zorunda kalırdı ve Batıyla-NATO’yla sancılı bir kopuş yaşanırdı.” uyarıları haklıydı.

Suriye’ye yönelik Doğu Akdeniz’deki ABD ve Rusya savaşı giderek kızışmaktaydı. ABD Başkanı Donald Trump’ın “Hazır ol Rusya, füzeler geliyor” açıklamasının ardından Rusya, İngiltere ve Suriye ordusunda yoğun askeri hareketlilik yaşanmaya başlamıştı. ABD savaş gemileri ve filo yola çıkmıştı! Dünya diken üstündeydi ve çok sıcak gelişmeler yaşanmaktaydı. Suriye’de ABD ve Rusya savaşı her an patlayacak durumdaydı. ABD ve Rusya karşılıklı hamlelerle kozlarını paylaşmaktaydı. İran Şam’ın yanında yer alacağını açıklamıştı. İsrail ise İran’a gözdağı vererek; “İran’ın Suriye topraklarını kullanması halinde Suriye’yi haritadan sileriz!” tehdidini savurmuşlardı. Bu arada Güney Kıbrıs’taki Akrotiri hava üssüne çok sayıda İngiliz savaş uçağı indiği görüntüleri “itv” ekranlarına yansımıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiliz denizaltılarını Suriye yakınlarına yollamıştı. Ardından Kabinesi’ni toplayan May, savaş kararını açıklamıştı. Akdeniz’in doğusunda tansiyon iyice yükselirken, İngilizler Şam-Duma’da kimyasal silahla katliam yapan(!) Esed rejimini vurmak için gün saymaya başlamıştı.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi