Anasayfa O Hep Haklı Çıktı Çoğu Gitti Azı Kaldı AKP’NİN EKONOMİK SAHTECİLİKLERİ VE SATIVERDİKLERİ

AKP’NİN EKONOMİK SAHTECİLİKLERİ VE SATIVERDİKLERİ

Yazar: yonetici
0 Yorum 258 Görüntüleyen

AKP’NİN EKONOMİK SAHTECİLİKLERİ VE SATIVERDİKLERİ

 

BM raporlarına göre:

  • AKP iktidarı devraldığında Türkiye’nin üçte biri fakirlik sınırının altındaydı, şimdi ülkemizin üçte ikisi bu sınırın altına düşmüş bulunuyor.
  • AKP iktidara taşındığında işsizlik oranı % 10 idi, şimdi % 20’lere ulaşıyor.
  • AKP iktidar olduğunda toplam iç ve dış borcumuz 180 milyar dolardı, şimdi 580 milyar doları aşıyor. Bu rakamı, 2011 Meclis bütçe görüşmelerinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’te itiraf ediyor.
  • Tarım (Ziraat ve Hayvancılık) can çekişiyor; köylü faiz, icra ve iflas kıskacında kıvranıyordu!

Tarımda faiz, icra ve iflas

Egeliler Manisa’yı, Manisa’daki “Gediz Ovası”nı iyi bilir;

Bu münbit ovamızdaki Saruhanlı’dan bir değil tam 16 bin çığlık, 16 bin feryat yükseliyor!.. Manisa Saruhanlı’da kayıtlı 17 bin ÇİFTÇİMİZ ve bunların tam 16 BİN İCRA DOSYASI var!.. Faizli krediler, borç batağı, icralar, iflaslar ve intiharlar!..

Durumu özetleyelim: Manisa Saruhanlı’da toplam 460 bin dönüm arazi ekiliyor… Bu arazinin yaklaşık 350 bin dönümü ipotek altında… 17 bin kayıtlı çiftçi, 2009 yılı içinde ektikleri üründen toplam 221 milyon TL gelir elde etti… Saruhanlı’nın yüzde 75’i ipotekli!..

Peki, bu çiftçilerin “faizli/icralı/ipotekli kredi borcu” ne kadar?

17 bin çiftçinin neredeyse tamamının icra dosyası bulunuyor. Saruhanlı’da 4 icra dairesinde dosya sayısı 16 bin!.. Çiftçilerin toplam borcu ise 350 milyon TL’yi buluyordu!..

Sadece Saruhanlı’da yaklaşık 16 bin İCRA DOSYASI işlem sırası beklerken, çiftçilerin borcu 350 milyon TL’yi geçti; her çiftçi en az 20 bin TL borçlu!..

Saruhanlı’da neredeyse ipoteksiz tarla yok… Binlerce dönüm arazi ve binlerce traktör ipotek altında… Çiftçiler milyonlarca liraya ulaşan banka kredilerini ödeyemiyor… Ortaya çıkan tablo vahim… Son 10 yıl içinde yaşanan tarım politikaları sebebiyle çiftçinin durumu perişan… Bankalardan, Tarım Kredi Kooperatifi’nden ve Esnaf Kefalet Odası’ndan alınan faizli krediler ödenemez hâle gelmiş… Ve sonunda ortaya tarımın sürüklendiği uçurumu gözler önüne seren tablo çıkmış… Faiz, icra, iflas köylü ve esnafı canından bezdiriyordu.

Ana sebep ne? Prof. Dr. Tayfun Özkaya durumu şöyle açıklıyor: Özelleştirme, güya serbestleştirme bu duruma yol açıyor. 1980’den sonra uygulanan tarım politikaları çiftçinin aleyhine işledi. 1990’dan sonra da Şeker Yasası, Tohum Yasası, Tütün Yasası gibi yasaların yürürlüğe girmesi, özelleştirmelerin yapılması ile durum daha da kötüleşerek bugünkü sonuçları doğurdu. Son olarak TEKEL de özelleştirildi. Uygulanan sistemlerle çiftçi büyük firmalara bağımlı hâle getirildi.

Sonuç: Sömürüye dayalı bu “faizli sistem”de çiftçi ürettiği ürünü satabilmek için zamanla otomatik olarak büyük firmalara bağımlı hâle geliyor… Özel bankalar, şu anda tarım kesimine yüzde 30 gibi yüksek faizler uyguluyor… Diğerleri bir yana, Ziraat Bankası bile, kredi vermek için 20 dekar toprağı şart koşuyor; yani 20 dekarın altında toprağı olan çiftçi, çiftçi sayılmıyor ve kredi verilmiyor; “faizsiz kredi” hiç verilmiyordu…

Türkiye’de tarım bitiyor, çiftçilik bitiyor; toprak intikam alıyordu!..[1]

AKP’nin en iyi başardığı ekonomik tahribatlar:

1- En yüksek iç borç: AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı sonunda Hazine’nin iç borç stoku 150 katrilyon liraydı. 2006 Aralık sonu itibariyle Hazine iç borç stoku 251 katrilyon liraya ulaşmıştı. AKP 4 yılda Hazine’nin iç borç stokunu 101 katrilyon lira artırmıştır. Dolar cinsinden iç borç stokuna bakıldığında; 2002 yılı sonunda 92 milyar Dolar olan iç borç 2006 yılı sonunda 180 milyar Dolara yükselmiştir. AKP iç borcu dolar cinsinden 88 milyar Dolar artırmıştı. Şu anda ise bu miktar iki katını aşmıştır.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi