Anasayfa » TÜRKİYE’NİN ENERJİ İHTİYACI VE SOYGUN ÇARKI-1

TÜRKİYE’NİN ENERJİ İHTİYACI VE SOYGUN ÇARKI-1

Yazar: yonetici
0 Yorum 55 Görüntüleyen

TÜRKİYE’NİN ENERJİ İHTİYACI

VE

SOYGUN ÇARKI-1

          

Giriş:

1- Ülke gündeminde tartışmalar dağıtım şirketleri üzerinden yapılmaktadır. Oysa dağıtım şirketleri başka, pazarlama şirketleri başkadır. Ama sahipleri aynı insanlardır. Pazarlama şirketlerinin kârları nedense hiç sorulmamaktadır.

Örneğin; Ankara bölgesinde dağıtım BEDAŞ’a ait iken, satış BAŞKENT EPSAŞ’a aittir. Ve her iki şirket de aynı enerji şirketine bağlıdır. Konya bölgesinde MEDAŞ dağıtım şirketi iken, MEPAŞ elektrik pazarlama satış şirketidir ve her iki şirket de CENGİZ HOLDİNG-ALARKO ortaklığına ait bulunmaktadır.

2- Dağıtım şirketleri özelleşmeden önce; tüm yatırımlar yapılmış, altyapıları tamamlanmış ve şirketler masrafsız hale getirilmiştir. Sayaç okuma bedeline yeni zamlar eklenmiştir. Sayaç değişim-yenileme (zorunlu) masrafları tüketiciye ait olacak şekilde değiştirilmiştir. Elektrik kWh fiyatları özelleştirme öncesi yükseltilmiştir.

3- Bu şirketler, kasadaki paraları, mevcut fatura borç alacakları ile birlikte çok cazip ve düşük fiyatlarla özelleştirilmiştir.

4- Mevcut gayrimenkuller bile geri verilmemiş, halen şirketler üzerinde beklemektedir.

5- Şirketler arazi ve binalardan reklam gelirleri elde etmekte ama bunları TEİAŞ’a vermemektedir.

6- Farklı şirket adları olsa da dağıtım şirketleri ayrıca elektrik üreticisidir. A şirketi devlet alım garantisi kapsamında devlete elektriği yüksek rakamdan satıp, B şirketi devletten ucuz elektrik alıp satmaktadır. Buna rağmen elektrik yetersiz gelirse, B şirketi daha yüksek rakama serbest piyasadaki C şirketinden elektrik alabilmektedir. Bahsi geçen A, B, C şirketlerinin hepsi aynı gruplara aittir.

7- Devletin elinde toplam enerji üretiminin sadece %20 kapasitelik kısmı kalmıştır. Kalan bu tesisler de özelleştirme kapsamındadır.

8- Eğer alım garantili tesislerin elektriği alınamayacak olursa; bu durumda devletin elindeki tesislerde üretim yavaşlatılmakta, bazen de durdurulmaktadır. Öncelik özel sektöre tanınmakta, halkımız değil, sermaye baronları kollanmaktadır!

9- Devletin alım garantileri, pazarlama şirketlerine satılan rakamdan yüksektir. Devlet enerjiyi-elektriği yüksek rakamdan alıp, düşük rakamdan pazarlama şirketlerine satmaktadır. Açıkça devlet zarar etmektedir. Üstelik yetkililer bunu hiç utanmadan tüketiciyi desteklemek için yapılan bir adım olarak anlatmaktadır.

10- Dağıtım şirketlerinin; açıklanan zamlar henüz yürürlüğe girmeden pahalı fiyatları uygulamaya koyduğu zamanlar olduğu görülmüştür. “İtirazlar bireysel yapılacak” denildiğinden sadece itiraz edenlere bedeller iade edilmiştir. Bu duruma itirazlar ise yok denecek kadar azdır. Bazen ay dolmadan 20. günde gönderilen faturalarla bile karşılaşılmaktadır.

11- Devlet satış rakamları indirime gittiği dönemlerde bile faturalar daha da yükselmeye başlamıştır. Açıkça vatandaştan haksız para alınarak şirketlere aktarılmaktadır.

12- Alım garantileri TL’ye çevrilmiştir. Ancak geçmiş dönem, dolar alım garantilerini kapsamamaktadır. Yani toplum yanıltıcı bilgi verilerek aldatılmaktadır.

13- Dağıtım şirketleri özelleştirmeleri tahkim’e bağlanmıştır. Anlaşmazlıklarda Avrupa tahkim mahkemeleri yetkili kılındığından, devletin ve hükümetin bir yetkisi ve müdahalesi söz konusu olmamaktadır.

14- TEİAŞ özelleştirme kapsamına alınmıştır. Son dönemde TEİAŞ sürekli ihaleye çıkmakta, yatırım yapmakta ve masrafsız bir hale getirilmeye çalışılmaktadır.

15- TEİAŞ’ın bir şirketi olan EPİAŞ, Türkiye’nin en büyük şirketidir. Ve güncel rakamların belirlendiği piyasaları yönetmektedir. TEİAŞ’ın özelleştirilmesi ve kalan tesislerin satılması sonucunda devlet; elektrik üretiminden, iletiminden, dağıtılmasından, satışından ve hatta piyasa belirleyiciliğinden tamamen çıkmış olacaktır.

16- Elektrik üretiminde kullanılan yöntemlerden termik santraller ithal kömürle, doğalgaz çevrim santralleri ise ithal doğalgazla çalışmaktadır. Bu yöntemlerden çıkmak gerekmektedir. Ancak yenilenebilir enerjiye geçişte garantili alış sistemi ve kurulumda teşvik uygulandığından, bir bataktan başka bir batağa geçiş yapılmaktadır.

17- Enerji şirketlerinin çoğu, bankalara yüksek miktarda kredi borçlusu konumundadır. Günün birinde bu sektör tamamen yabancılara geçebilir. Şu anda bile bazı şirketlerin içinde yabancı ortaklar bulunmaktadır.

18- 2020 yılı elektrik tüketimi 290 milyar 856 milyon 21 bin kilovat saattir. Devletin yüksekten alıp düşükten sattığı rakamlar ve üstüne şirketlerin kârları ortaya korkunç bir sonuç çıkarmaktadır.

19- Termik santraller revizyon istemekte iken satılmış, dağıtım şirketleri yeterli finansmanı olmayan yandaş şirketler kredi ile almaya teşvik edilmiştir. Mevcut durumda yükselen kurlarla birlikte şirket yöneticileri ile yetkililer arasında tartışmalar olabileceğini, bu sebeple de bitmek bilmeyen bir tavizin ve her fırsatta devam eden çıkar kavgalarının devam ettiği sırıtmaktadır.

20- Doğru verilere ulaşmanın zorlaştığı, resmi kurumların yeterli bilgiyi aktarmadığı, haber yapan muhaliflerin bile net soruları sormadığı… Araştırma yapan milletvekillerine kendi partilerinin bile destek çıkmadığı ve bireysel kaldığı… Basit çıkarımlarla ulaşılacak sonuçların bile gölgelenmeye çalışıldığı, araştırmalarımızla ortaya çıkmıştır.




MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ..












BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi