Anasayfa » ÖVÜNMEK VE BÖBÜRLENMEK BİR HASTALIKTIR

ÖVÜNMEK VE BÖBÜRLENMEK BİR HASTALIKTIR

Yazar: yonetici
0 Yorum 166 Görüntüleyen

ÖVÜNMEK VE BÖBÜRLENMEK BİR HASTALIKTIR

 

Mü’minler için hayatın tek ve en büyük amacı Allah’ın rızasını kazanmak olduğu halde, insanların rızasını kazanmayı hedefleyen övünme ve gösterişin amaç edinilmesi, dünya hayatına tutkuyla bağlı olan insanlar arasında çok yaygın ve yanlış bir davranış biçimidir.

Bu kişilerin en büyük hedefleri yaptıkları her davranışta insanların takdirini toplayabilmektir.

Yüce Rabbimizin Kur’an’da bildirdiği güzel ahlâkı gerektiği gibi yaşamayan toplumlarda genellikle din ahlâkında önemli bir yeri olan samimiyet, doğallık ve içtenlik yerine; samimiyetten uzak, her biri özel olarak ayarlanan ve zaman içinde kişinin karakterinin bir parçası haline gelen suni tavır ve davranışlar hâkim olur. Kur’an ahlâkına uymayan çarpık bir anlayışın sonucu olan bu yapmacık tavırlar, samimiyetsiz üslubu ile daha ilk bakışta kendisini belli eder. Belli bir amaca yönelik olarak sergilenen bu davranışlardan biri de övünme tutkusudur.

Övünmenin Amacı Nedir?

Övgü ve gösterişe dayalı bir hayat, iman etmemiş bir insan için nefsani bir tutkudur. Allah’ın yarattığı bir kul olduğunun ve O’nun rahmeti ile hayatta kaldığının bilincinde olmayan bazı insanlar, Allah’ın kendilerine nasip ettiği bazı özelliklerle övünerek diğer insanlara gösteriş yapmayı ve nefsani bir üstünlük elde etmeyi amaçlarlar.

Bu davranışlarının bir nedeni de insanların ne düşündüklerini fazlasıyla önemsemeleridir. Övünme tutkusuna sahip insanlar varoluş amaçlarının; insanların birbirleri arasında övünmeleri, gösteriş yapmaları, malca zenginleşmeleri gibi değerler olduğunu düşündükleri için tüm yaşamlarını bu yanlış mantık üzerine şekillendirirler. Dolayısıyla da bulundukları her ortamda üstün olduklarını zannettikleri bir konuda kendilerini ön plana çıkarıp övünerek takdir edilmeyi, insanları bu konuda etkilemeyi, onların övgülerini toplamayı ve itibar kazanmayı amaçlarlar.

Övünmenin Çeşitleri

Kur’an ahlâkını yaşamayan insanların çeşitli övünme sebepleri vardır. Kimi insanın hiç önemsemediği bir konu, bir diğeri için önemli bir övünme konusu olabilir. Ancak genel olarak övünmeye sebep olan hususlar, kişinin sahip olduğu fiziki veya akli imkân ve vasıflardan kaynaklanır. En sık rastlanan sebepler:

– Güç ve zenginlik,

– Güzellik ve gençlik,

– Makam-mevki-itibar,

– Zekâ-kültür-eğitim durumudur.

Güç ve Zenginlik

İnsanların en büyük övünme konularının başında güç ve zenginlik gelir. Kullanılan arabalar, oturulan evler, evlerin içindeki eşyalar, giyilen kıyafetler ve çocuklar bazı insanlar arasındaki “övünme hastalığı”nın başlıca kaynaklarıdır.

Örneğin; bazı insanlar ev seçerken kendi rahatlıklarından ziyade, çevrelerinin bakış açısına önem verirler. Bu kişilere göre oturacakları evin hangi semtte bulunduğu, nasıl bir manzara gördüğü, kaç metrekare olduğu kendilerine itibar kazandıran önemli konulardır.

Toplumun bir kısmını oluşturan bu insanlar; güç, itibar ve onuru, malları ve çocukları ile kazanacaklarına inansalar da, Rabbimizin Kur’an’da bildirdiği üzere tüm güç ve onur Allah’ındır. Allah, elçilerine ve Kendisine güçlü bir imanla bağlı olan mü’minlere güç ve onur nasip eder. Bu da, her işte Allah’a güvenmekle mümkün olur. Mal ve çocukların kişiye Allah katında herhangi bir fayda sağlayamayacağı ise Kur’an’da şöyle bildirilir:

“(Sizin beğenip böbürlendiğiniz) Mal ve çocuklar, (sadece) dünya hayatının geçici ve çekici-süsü (konumundadır); asıl sürekli (bâki kalacak ve yarar sağlayacak) olan ‘salih davranışlar’ ise, Rabbinin katında sevap bakımından daha hayırlıdır, ümit ve temenni edilecek (yüksek makamlar) bakımından da daha hayırlıdır.”[1]

Peki hiç düşündünüz mü, sahip olduğu tüm üstün özelliklerinin aksine insan neden son derece korunmaya muhtaç bir bedene sahiptir? Neden ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük bakteriler, virüsler bu bedene zarar verebilmektedir? İnsan neden yaşamı boyunca sürekli bedenini temizlemek, ona bakım yapmak zorundadır? Ve neden insan bedeni zaman ilerledikçe yıpranmakta, yaşlanmaktadır?

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi