Anasayfa » YAPAY ZEKA

YAPAY ZEKA

Yazar: yonetici
0 Yorum 466 Görüntüleyen

“Yapay zekâ”; insanın doğal zekâsını taklit ederek, çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri yapan teknolojik bir cihazdır. “Yapay zekâ” terimi, insan zihni ile ilişkilendirilen “öğrenme ve problem çözme” gibi bilişsel işlevleri taklit eden makinalar için kullanılır.

Bu yüzden, yapay zekâ, en basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olarak tanımlanır. Yapay zekâyı günümüz teknoloji sistemlerinden ayıran en önemli özellik, insan zekâsını taklit edebilme imkânıdır. Bu sistem, var olan durumları gözlemleyerek daha önceden belirlenen parametreler doğrultusunda ilgili durumu işleyerek buna yönelik bir tepki oluşturmaktadır. Bu süreçte, yapay zekâ duruma ilişkin verileri hızlı, yinelemeli ve akıllı algoritmalarla birleştirilerek işleme kapasitesine ulaşmıştır.

Ancak, yapay zekâ; “yapay akıl” sanılmamalıdır. Çünkü “AKIL”ın, araştırma, anlama, yorumlama, hayal kurma, orijinal şeyler kurgulama ve icatlar yapma gibi özellikleri, yapay zekâda bulunmamaktadır. Yani yapay zekânın; duyguları ve duyarlılıkları, korkuları ve kuşkuları, inançları ve sonsuz hayat arzuları yoktur. O sadece kendisine yüklenen hazır verilerden ve bilgilerden yararlanarak, çabuk ve kolay çözüm önerileri sunan harika bir araçtır. Ama kendiliğinden bir konuda ihtiyaç duyma, yeni ve orijinal şeyler kurgulama yeteneği olmayan bir “yapay beyin” konumundadır. Bu nedenle yapay zekânın “yapay akıl” sanılması yanlıştır. Çünkü akıl; kâinattaki ve tabiattaki İlahi yaratılış harikalarına bakarak, Yüce Yaratan’ı bulma, bilme, O’nun rızasına, sonsuz ve kusursuz mutluluk diyarına ulaşma çabasına yoğunlaşan… Mukayese, muhakeme, tercih yapıp karar verme yeteneği taşıyan ve sadece insanlarda bulunan çok özel ve yüksek bir hassadır. Zaten insan, bu özelliği sayesinde yeryüzünde “Allah’ın halifesi” makamında yaratılmıştır. Oysa yapay zekânın böyle bir konumu, şuuru, sorumluluğu ve onuru asla bulunmamaktadır.

 

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ..

 

 

 

 

 

 

 

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi

acilis-duyuru-son